Koirat leikkivät koko ikänsä!

Uusien asioiden opettaminen pennulle leikin varjolla on helppoa ja rakentaa luottamusta pennun ja ihmisen välille. Muutut pennun silmissä yhä mielenkiintoisemmaksi, kun teette yhdessä asioita ja leikitte. Avain pennun sydämeen on leikki, ei hellittely ja silittely, vaikka nekin ovat tärkeitä! Leiki pennun kanssa pennun voimien mukaan ja muista antaa pennun myös levätä!  

Mitä leikkisimme?

Piiloutumisleikki.

Pennun mielestä on hauskaa leikkiä piiloutumisleikkiä - omistaja menee ulkona kiven taakse piiloon ja pentu etsii. Leikkiä harjoitellaan aluksi niin, että pentu näkee piiloutujan ja pennulle näytetään herkkuja tai rakas lelu piiloutujan kädessä. Kun pentu huomaa mitä piiloutujalla on kädessään ja saa haistaa sitä, pentu käännetään siten ettei se näe minne piiloutuja menee. Piiloutuja kävelee aluksi lyhyen matkan päähän paikkaan mistä pentu ei näe häntä. Pennun annetaan kääntyä ympäri ja sille osoitetaan piiloutujan piilopaikkaa. Pentu oppii nopeasti yhdistämään käsimerkin siihen, että sen edessä olevassa metsässä on ihminen. Päästä pentu irti. Älä sano sille mitään, äläkä auta pentua, vaan maleksi sen kanssa lähemmäs piiloa. Pennun on tarkoitus etsiä nenäänsä käyttämällä eli piiloutujan on syytä olla hiljaa. Aluksi pentu ei osaa käyttää hakuaistiaan, mutta lopulta se haistaa piiloutujan kädessä olevan herkun tai lelun ja juoksee piiloutujan luokse. Pentua kehutaan ja palkitaan runsaskätisesti!  

Aarteenetsintäleikki.

Valitse aarteeksi jotain mistä pentu pitää. Lelu. Kuivamuona. Herkkupala. Ruokapalkintojen ei tarvitse olla äärettömän herkullisia, tavalliset kuivanappulatkin käyvät usein hieman nälkäiselle pennulle. Aseta palkinto maton kulmalle pennun nähden. Peitä kädelläsi pennun silmät. Muutaman leikkikerran jälkeen pentu oivaltaa, että käsimerkki tarkoittaa aarteenetsimisleikin alkamista. Päästä pentu etsimään palkintonsa. Leikkiä vaikeutetaan asteittain. Aluksi laitetaan yksi palkinto maton päälle, sitten yksi maton alle, kaksi maton päälle, kaksi maton alle jne. Lopulta, kun pentu osaa leikin, voit piilottaa useamman herkun eri paikkoihin ilman, että pentu näkee piilopaikkoja.  

Kiinniottoleikki.

Mielellään pentu leikkii myös kiinniottoleikkejä pallolla. Kieritä palloa, ja kun pentu ottaa pallon suuhunsa, yritä saada pentu tuomaan se takaisin sinulle.

Vetoleikki.

Vetoleikit ovat myös pennun mielestä hauskoja. Vetoleikkiin sopii mikä tahansa lelu tai räsy. 

Riehumis-, pallo- ja vetoleikit kiihdyttävät pentua ja niiden leikkimistä kannattaa rajoittaa muutamiin kertoihin viikossa.